Партньори

Георги Николчев за даренията

//
//
Георги Николчев за даренията


Етикети:
- Г-н Николчев, през пролетта основахте Обществен дарителски фонд. Към кого е насочена дейността му и какво представлява?

- Обществената фондация е юридическо лице с нестопанска цел, осъществяващо дейност в обществена полза. Основно тази дейност е насочена към подпомагане развитието и утвърждаването на гражданското общество. Насърчаване сътрудничеството между органите на местното самоуправление, нестопанските организации и бизнеса за устойчиво местно развитие. Обединяване на човешки и финансови ресурси и насочването им към осъществяване на интересни проекти в полза на местната общност.

- Подобна форма на дарителство се прави за първи път в Бургас. Вие говорите за дарителски кръгове - какво е това и как работи?

- Дарителският кръг, като метод за набиране на средства, е вдъхновен от опита на Финансиращата мрежа във Великобритания, която от 2002 г. насам обединява индивидуални дарители за финансиране на проекти за социална промяна. Това е своеобразна борса за дарители и организации, търсещи финансиране.

- Как работи у нас този дарителски кръг?

- Членовете на дарителския кръг се събират няколко пъти годишно по време на събития за набиране на средства, в рамките на които се разглеждат 4-5 проекта, предварително избрани от специална комисия. След представяне на всеки от проектите, дарителите публично обявяват своите дарения за всеки един от тях. Набраните средства постъпват по сметка на организацията - домакин на събитието, която се ангажира в срок до три месеца да ги отпусне като грантове към организациите, които ще реализират дадените проекти. Дарителите, участвали в срещите, получават отчет за резултатите от финансираните проекти. У нас моделът "отворен дарителски кръг" бе пренесен от Фондация "Работилница за граждански инициативи". От май 2012 г. до момента в партньорство с обществени фондации в страната са проведени 11 срещи на дарителски кръгове - в София, Русе, Габрово, Ямбол, Стара Загора и Варна. Бе проведен за първи път и един дарителски кръг и в Бургас.

- Има ли някакви ограничения в проектите, които се представят пред потенциалните дарители?

- Не се финансират проекти за лечение и подпомагане на социално слаби, а също така и проекти на религиозни общности.

- Защо?

- Мотивът е, че дарителският фонд подпомага преди всичко подрастващите и даровитите деца. Считаме, че това е най-добрата инвестиция за бъдещето на държавата и обществото.

- Не са ли най-много организациите, които се опитват да насочват средства под формата на дарения точно към най-младите?

- Колкото повече, толкова по-добре. Определено, за да се развива едно общество трябва да има знаещо и можещо младо поколение. Да се случи това е необходимо сериозно подпомагане, защото държавата и общините нямат тази възможност. Ние обединяваме идеите и програмите на НПО и осъществяваме техните цели. Реализираме връзката с дарителите, държавната и общинската власт.

- Как се организира дарителство у нас по време на криза - политическа, икономическа и духовна? Не са ли твърде обезверени хората...

- Всеки човек има нужда да осъществи своя мечта или своя идея, за която има средства, обаче няма нужното време. Точно там е нашето място - помагаме на хората или фирмите със финансови възможности да намерят своите идеи, разработени от нестопански организации и да вложат парите си в тях. За осъществяването на една идея със сигурност не са нужни само едни пари, а сериозна подготовка и упорит труд за реализацията й. Дарителският фонд работи месец и половина - два за набирането на проектите в Бургас и осигуряването на хората, разпознали в идеите своя такава.

- Много ли са тези хора с възможностите...

- Щом успяхме с един дарителски кръг да съберем 13 хиляди лева, значи ги има. Смело мога да кажа, че в болното ни общество още има достойни и мислещи хора, които инвестират. Те спестяват от времето си, давайки пари чрез Обществения дарителски фонд. И това е една от формите за лечение на обществото. Колкото повече хора повярват в добрата практика и й се посветят, толкова повече идеи ще се материализират.

- Какво накара един бивш зам. областен управител и успял хотелиер в Слънчев бряг да се захване с подобна дейност?

- От дълги години се занимавам с подпомагане на обществото, както чрез личен труд, така и със средства. В далечната 1990 г. чрез една фондация се включих в подпомагане подобряването на жизнената среда в едно селище. По-късно бях основател на два клуба към една световна неправителствена организация, представена в ООН в Бургас и Несебър. Работата ми за обществото продължи и като общински съветник и зам. областен управител - без да търся лични облаги и дивиденти, даже в ущърб на бизнеса ми. Логично бе да стигна и до тази форма на дарителство. От две години настояваха да създам такъв фонд, който е представител на един световен фонд - "Чарлз Стюарт Мат".

- Преди ден почетохме 100 години от смъртта на Александър Георгиев-Коджакафалията - известен като благодетелят на Бургас. Приликите и разликите между него и сегашните дарители?

- Общото е, че се залага на развитието на младите хора - на бъдещето на нацията. Различното, според мене, е, че тогава е имало много по-голямо разделение между бедни и богати. Сега и средната класа /до колкото я има/ се включва в тези начинания.

- Казвате, че дарителите са широк кръг от хора, с различни финансови възможности. Как ги убеждавате?

- Има много анонимни, които даряват за даден проект. Друга част от бургаските дарители участваха пряко и се надявам да участват и за бъдеще, в дарителските кръгове. Индивидуални личности и сериозни фирми инвестират в развитието на обществото. Ние казваме на двете страни - хората с идеите и хората с парите, че заедно можем да превърнем една мечта в реалност. Така се създава бъдещето.Интервю на Дона МИТЕВА
http://www.burgasdunews.info/


ОБЩЕСТВЕН ДАРИТЕЛСКИ
ФОНД - ОБЛАСТ БУРГАС
С ПОДКРЕПАТА НА
Mott Foundation
Grazhdanski iniciativi
Галерия

 • Състезание по история "Моята България"

 • Изложба ОУ "Св. Княз БорисI" Бургас
  Изложба ОУ "Св. Княз БорисI" Бургас 

 • С мобилна лаборатория се включи в борбата с диабета Лайънс Клуб „Виа Понтика“

 • Рисувам моя Бургас в цветове

 • Пресконференция "Дарявам за Калата"

 • Плажен волейболен турнир събира средства за изграждане на скулптура на Георги Калоянчев

 • Среща на обществени организации при кмета Димитър Николов

 • Дарител на годината 2013

 • "Спортувай в твоя град"

 • "Сръчни. Смели. Устремени."

 • Благотворително засаждане на дръвчета

 • Обучение 30.10.2013

 • "Карай по-бавно, живей по-дълго"

 • Дарителски кръг - За област Бургас

 • Известни дарители


В коя обществена иницатива бихте се включили?
спортно събитие
образователни игри
екологичен проект
Уеб дизайн, уеб програмиране и SEO